Uretrocistoscopia (cistoscopia) reprezintă o explorare vizuală a uretrei și a vezicii urinare, ce permite evaluarea anatomică de detaliu a acestor organe.
Pentru că este un examen invaziv, această investigație se efectuează numai la recomandarea medicului, având un scop bine determinat.
Cele mai frecvente indicații de uretrocistoscopie sunt hematuria (urinare cu sânge), infecțiile urinare recurente, rebele la tratament, cistita recidivată, etc. Tot cu ajutorul examenului uretrocistoscopic vor fi urmărite tumorile vezicale după operație, stenturile ureterale sau alte intervenții la acest nivel. Cistoscopia contribuie la evaluarea radiologică a aparatului urinar înalt (rinichi și uretere) prin tehnica numită ureteropielografie retrogradă (UPR).
Uretrocistoscopia poate avea și caracter terapeutic, de exemplu pentru extragrea unor calculi sau altor corpuri străine din vezica urinară. Montarea, schimbarea sau extragerea sondelor JJ (Cook) impune uretrocistoscopie.
Din punct de vedere tehnic, procedura constă în introducerea la nivelul uretrei a unui instrument (uretrocisoscop) dotat cu sursă de lumină și camera video. Imaginea astfel obținută este vizualizată pe monitor.
Efectuarea acestei investigații necesită internarea pacientului în regim de zi, consult preanestezic și analize uzuale. Tehnica propriu-zisă se efectuează în sala de operații, sub anestezie. În majoritatea cazurilor, pacientul revine la domiciliu în aceeași zi, dar sunt situații care pot impune spitalizarea peste noapte.
După această intervenție pacientul poate acuza hematurie sau usturime la micțiune, simptome care dispar de la sine după 24-48 ore.