Strictura de uretră este o entitate patologică particulară, ce determină disurie (dificultăți la urinare) și poate merge până la retenția completă de urină (imposibilitatea de a urina).
Cauzele apariției acestei boli nu sunt cunoscute dar se consideră că unele boli venerice sau intervenții chirurgicale endoscopice pot favoriza apariția stricturii de uretră.
Tratamentul cu scop curativ în această situație este uretroplastia, o intervenție chirurgicală deschisă, ce presupune eliminarea completă a segmentului uretral afectat și înlocuirea acestuia cu țesut recoltat din altă regiune anatomică.
În condiții de urgență (de exemplu la pacientul cu retenție completă de urină), soluția terapeutică este incizia zonei de stenoză pentru a permite reluarea micțiunilor la parametrii normali. Intervenția, cunoscută ca uretrotomie optică internă (UOI), presupune introducerea unui intrument la nivelul uretrei și secționarea zonei de strictură până la refacerea calibrului normal al uretrei.
Intervenția se desfășoară sub anestezie generală, iar pacientul va purta sondă uretrovezicală pentru 7-10 zile pentru vindecarea corectă a zonei incizate.