Litiaza ureterală, cunoscută și ca prezența unui calcul (pietre) la nivelul ureterului are cel mai frecvent caracter de urgență urologică.
Simptomatologie
Motivul este blocarea fluxului de urină de la rinichi spre vezica urinară, însoțit de dureri puternice, cu stare generală profund alterată; se adaugă riscul infecțios, ce poate duce până la septicemie, dar și riscul de a pierde rinichiul respectiv.
Simptomul major pentru cei mai mulți dintre pacienți este durerea puternică, cu punct de plecare în regiunea lombară.
Evaluare
Pacientul va fi evaluat ecografic, deși această metodă nu poate vizualiza calculul. Va urma o urografie intravenoasă sau un examen computer tomografic, ce va aprecia funcția rinichiului afectat, localizarea și dimensiunile calculului, dar și starea rinichiului controlateral.
Tratament
Dacă tratamentul medical administrat nu a dus la expulzia calcului, și dacă au trecut mai mult de 3-5 zile de la debutul simptomatologiei, singura soluție este cea chirurgicală. Prima opțiune în acest caz este abordul endoscopic (ureteroscopia), care are avantajul că nu presupune incizii (tăieturi) ale pielii și care are o perioadă de recuperare extrem de scurtă – de regulă pacientul este externat la 24 ore după operație. Una dintre cele mai importante limite ale acestei tehnici este dimensiunea calculului, astfel că, peste o anumită dimensiune, ureteroscopia nu poate fi utilizată.
Laparoscopia vine să elimine această limitare, deoarece, chiar dacă este mai invazivă decât ureteroscopia, este cu mult mai puțin invazivă decât chirurgia clasică, care implică deschiderea pacientului și o perioadă lungă de recuperare.
Abordul laparoscopic presupune câteva incizii de mici dimensiuni la nivelul peretelui abdominal, care în majoritatea cazurilor se vor vindeca fără a cicatrici cu aspect dezagreabil. Prin utilizarea unor instrumente miniaturizate și sub control vizual direct, intervenția laparoscopică oferă rezultate similare cu chirurgia clasică, eliminând însă inconvenientele acesteia.
După intervenție se montează un stent ureteral (sonda Cook, JJ sau pigtail) care are rolul de a asigura vindecarea ureterului. Aceasta va fi menținută pentru 3-5 săptămâni, iar extragerea ei se va face prin abord endoscopic urologic, sub anestezie, fiind necesară internarea de zi a pacientului. Această etapă este utilizată indiferent de tehnica chirurgicală folosită (ureteroscopie, laparoscopie sau chirurgie deschisă).
Pentru această intervenție laparoscopică, pacientul va rămâne internat 1-2 zile postoperator.
Evoluție
Evoluția postoperatorie este simplă, cu o rată foarte mică a complicațiilor. Pacientul își va relua activitatea rapid, cu minime restricții.
Este deosebit de important ca pacientul să revină la spital pentru extragerea stentului ureteral la data stabilită de medic, în caz contrar existând riscul de calcificare a acestuia, ceea ce va duce în timp la distrugerea rinichiului și va impune efectuarea unei intervenții chirurgicale de anvergură.
Ghidul Asociației Europene de Urologie (EAU): http://uroweb.org/guideline/urolithiasis/