Profilometria uretrala

Termenul de profilometrie se referă la creearea, cu ajutorul unui sistem computerizat, a unui profil ce descrie valorile presionale în fiecare punct, de-a lungul uretrei.

Această măsurătoare dă o imagine asupra rezistenţei opuse de uretră jetului urinar. Determinarea are caracter cantitativ, putând exprima gradul de obstrucţie, dar nu şi cauzele acesteia. Astfel, nu este posibil a diferenţia sfincterul urinar de o strictură sau o compresie extrinsecă, în cadrul examenului profilometric.

Examenul debutează cu sonda complet introdusă în vezică, cu cele două canale de măsură irigate constant cu ser fiziologic. Sonda este ataşată braţului retractor (puller), iar canalele de măsură sunt conectate la dispozitivul electronic de măsură. Braţul retractor va extrage sonda, cu o viteză cuprinsă în intervalul 2-10 mm/sec; valoarea standardizată a testului este de 4 mm/sec. Astfel, cele două orificii ale sondei vor înregistra presiunea la nivel vezical, respectiv în lumenul uretral. Cea de-a treia curbă care apare pe ecranul aparatului urodinamic reprezintă o substituţie realizată la nivel software între presiunea uretrală şi cea vezicală; această presiune reprezintă presiunea de închidere, respectiv presiunea ce se opune pierderii involuntare de urină.

Parametrii măsuraţi de profilometria uretrală sunt

Presiunea vezicală (Pves) – are valoare de presiune martor, valoarea sa scăzându-se din presiunea măsurată în lumenul uretrei pentru a determina presiunea de închidere.
Presiunea urterală maximă (Pura) – valoarea maximă a presiunii uretrale în timpul retragerii cateterului de măsură
Presiunea de închidere (Pcl) – este o valoare calculată automat, prin diferenţa dintre Pura şi Pves în acelaşi moment. Reprezintă principala informaţie oferită de acest examen
Lungimea funcţională a uretrei – reprezintă distanţa exprimată în centimetri din momentul începerii creşterii presiunii uretrale până când aceasta revine la valoarea iniţială
Lungimea uretrală totală – distanţa, exprimată în centrimetri, între colul vezical şi meatul urinar
Aria de continenţă – este definită ca suprafaţa situată sub curba diferenţială
Profilul uretral dinamic se deosebeşte de cel static prin implicarea pacientului, care este rugat să tuşească în repetate rânduri în timpul retragerii braţului.

Scopul acestei tehnici este evaluarea transmiterii presiunii abdominale la nivel perineal.