Injectarea de toxină botulinică în vezica urinară

Toxina botulinică este cunoscută în rândul pacienților mai ales datorită utilizării ei în chirurgia estetică, unde există deja o experiență bogată, acumulată pe parcursul multor ani de întrebuințare.

Vezica urinară beneficiază și ea de un astfel de tratament, aici nefiind vorba despre înfrumusețare ci despre restaurarea unei funcții cât mai aproape de normal, la acei pacienți care se prezintă cu simptome de vezica hiperactivă. Aceste simptome includ urinare frecventă, imperiozități micționale (graba de a merge la toaletă, micțiunea ce nu poate fi amânată), pierdere involuntară de urină (incontinență prin imperiozitate) sau o simptomatologie mai complexă, la pacienții cu traumatism vertebro medular sau la cei cu scleroză multiplă. Vezica neurologică este una dintre indicațiile principale ale injectării de toxină botulinică, dar nu este nici pe departe unica.

Acest tratament nu este unul de primă intenție, pentru că sunt disponibile o serie de medicamente care pot rezolva într-o manieră satisfăcătoare simptomele specifice pacientului cu sindrom de vezică hiperactivă. Dar, în toate acele cazuri în care medicamentele nu dau rezultate satisfăcătoare sau sunt contraindicate din diverse motive, injectarea de toxină botulinică este soluția salvatoare. Tehnica este aplicată cu succes atât la bărbați cât și la femei, indiferent de cauza simptomelor sau de vârstă.

Procedura se desfășoară sub anestezie, astfel că implică internarea pacientului. În funcție de o serie de factori, pacientul va fi externat la câteva ore postoperator sau a doua zi. Imediat după intervenție, este posibil ca pacientul să experimenteze dificultăți la urinare, care vor dispărea progresiv în următoarea perioadă.

Efectul toxinei botulinice este temporar, cu o durată de acțiune ce poate varia de la câteva luni la mai mult de un an. Spre deosebire de medicamente, care trebuie administrate zilnic, injectarea de toxină botulinică se face doar atunci când simptomele devin supărătoare, nefiind necesar nici un tratament de întreținere. În acest fel, pe lângă comoditatea de a nu fi dependent de medicație care trebuie administrată zilnic, costul total al tratamentului cu toxină botulinică este comparabil sau chiar mai redus decât în cazul utilizării altor produse.