Punctul de incontinență

PDSCF2264-1024x768unctul de incontinență (leak point pressure – LPP)

Acest examen încearcă să pună în evidenţă presiunea vezicală la care apare piedere de urină, de aici şi numele de prag de incontinenţă. Indicaţia de elecţie a acestui test este incontinenţa urinară de efort, prin incompetenţă sfincteriană.

Pragul de incontinenţă este definit ca cea mai mică presiune intravezicală care generează pierdere involuntrară de urină, în absenţa unei contracţii detrusoriene. Practic, determinarea acestei valori se face crescând presiunea vezicală prin presiune la nivel suprapubian, prin efort de tuse sau manevră Valsalva. Pierderea de urină este notată manual de investigator, iar aparatul de urodinamică înregistrează automat valorile presionale pe care le măsoară în acel moment.

O tehnică mult mai răspândită şi standardizabilă este cea a determinării pragului de incontinenţă utilizând manevra Valsalva – tehnica este cunoscută ca Valsalva Leak Point Pressure (VLPP). Noţiunea a fost introdusă de McGuire, care a propus valoarea de 60 cm H2O ca limită sub care putem diagnostica incompetenţa sfincteriană.

Punctul-de-incontinentaFig. Tentativă de a obiectiva pierderea de urină în timpul cistomanometriei

Măsurarea pragului de incontinenţă la manevra Valsalva este frecvent utilizată în practică, în ciuda elementelor discutabile. Ca şi în cazul celorlalte explorări urodinamice, este necesară corelarea rezultatelor obţinute cu elementele clinice şi cele paraclinice, astfel valoare testului crescând semnificativ.

Punctul-de-incontinenta2

Fig. Explorare cistomanometrică fără pierdere de micţiune la efort

×