Ce este circumcizia? Când se recurge la circumcizie?

Circumcizia este procedura chirurgicală prin care se îndepărtează prepuțul și care, la adult, este practicată de un medic, în sala de operație. Prepuțul este acea porțiune de piele care acoperă penisul, în principal cu scopul de a asigura protecție.
Această intervenție poate fi făcută la orice vârstă a pacientului, nefiind limitată strict la nou născuți așa cum se crede uneori.

După circumcizie, aspectul penisului se modifică, glandul fiind direct vizibil, atât în stare flască cât și în timpul erecției.

Circumcizia se poate practica din motive religioase, pentru respectarea tradiției familiale, la indicația medicului sau la dorința pacientului. O situație particulară poate fi recomandarea medicală la nivel general, așa cum a fost cazul în SUA, unde, în anii 1960, cea mai mare parte a nou născuților de sex masculin au fost circumciși la naștere.

Fimoza

Fimoza este o boală, caracterizată prin imposibilitatea decalotării glandului, eventual durere sau sângerare în timpul contactului sexual. Evident, la acești pacienți, igiena genitală este deficitară, tocmai din cauza fimozei, care face imposibilă curățarea corespunzătoare a glandului.

Infecțiile genitale recurente pot fi o altă indicație pentru circumcizie, fiind demonstrat faptul că incidența acestora este mai mică la pacienții circumciși, iar vindecarea unei astfel de boli se produce mai repede la aceștia.

Circumcizia nu are impact asupra fertilității, iar cele mai recente studii au demonstrat că nu există efecte asupra actului sexual la bărbații circumciși.

Deși circumcizia din motive religioase se practică la nou născut, sunt situații în care și adultul are nevoie de această intervenție, de exemplu în cazul celor care se convertesc la o religie în care circumcizia este obligatorie.

Pentru că este o intervenție chirurgicală care se practică de foarte mult timp și la un procent semnificativ de bărbați, există în prezent suficiente date în literatura științifică de specialitate care să susțină faptul că circumcizia este o operație simplă, ale cărei beneficii depășesc cu mult riscurile asociate oricărei intervenții chirurgicale.