Ureteroscopia este definită ca abordul endoscopic al ureterului, organ pereche ce face legătura între rinichi și vezica urinară.

Scopurile acestei intervenții chirugcale endoscopice merg de la simpla explorare în scop diagnostic până la tratamentul calculilor sau a formațiunilor tumorale ce apar la acest nivel.

Situația cea mai frecventă este litiaza ureterului (pietre) care nu s-au eliminat spontan și care necesită tratament chirurgical. Avantajele majore ale ureteroscopiei includ o foarte bună vizualizare a leziunii, posibilitați multiple de tratament cu ajutorul instrumentelor accesorii și durată redusă de spitalizare, cu externare a doua zi postoperator în majoritatea cazurilor.

Instrumentul utilizat, numit ureteroscop, dispune de sursă de lumină cu intensitate ce se reglează automat și cameră video de înaltă definiție, care, împreună cu optica cu coeficient de mărire, oferă imagini foarte detaliate ale regiunii explorate și ale leziunii.

Pe lângă ureteroscop se utilizează o serie de alte instrumente, ce pot să extragă sau să fragmenteze calculul, să inicizeze sau să dilate ureterul, să extragă calculul, etc.

După ureteroscopie poate fi necesară montarea unei sonde JJ (Cook) care va fi menținută pentru câteva săptămâni în funcție de recomandarea medicului. Este extrem de important ca pacientul să revină pentru extragerea acestei sonde, evitând astfel riscul apariției unor complicații redutabile.

Rata complicațiilor acestei proceduri este foarte redusă, spitalizarea este de aprox 24 ore iar reluarea activităților uzuale ale pacientului se face în primele zile postoperator.

Ureteroscopia flexibilă

Conceptul modern de chirurgie intrarenală a apărut din dorința de a oferi tratamente eficiente pacienților cu litiază renală fără a fi nevoie de incizii de mari dimensiuni, ce au multiple implicații nefavorabile.

Uretrocistoscopia

Uretrocistoscopia (cistoscopia) reprezintă o explorare vizuală a uretrei și a vezicii urinare, ce permite evaluarea anatomică de detaliu a acestor organe.

Uretrotomia optică internă (UOI)

Strictura de uretră este o entitate patologică particulară, ce determină disurie (dificultăți la urinare) și poate merge până la retenția completă de urină (imposibilitatea de a urina).