Rezecția transuretrală a tumorilor vezicale (TURV)

Fiind vorba despre o formațiune tumorală care trebuie extirpată, nu există alte soluții de tratament în afara chirurgiei.

Cea mai puțin agresivă tehnică este rezecția endoscopică (TURV, TURBT), care evită incizia la piele și care are avantajul unei foarte bune vizualizări a interiorului vezicii urinare datorită surselor de lumină performante și a opticii cu coeficient ridicat de mărire. Pacienții menționează frecvent termenul de operație cu laser, ceea ce nu este corect, laserul nefiind folosit în acest tip de patologie.

După intervenția chirurgicală, pacientul va purta sondă uretrovezicală pentru o perioadă de timp stabilită de medic; acesta va reveni la spital pentru extragerea sondei, procedură care se efectuează în sala de tratamente a spitalului.

În funcție de rezultatul anatomopatologic, după această intervenție pot fi necesare și alte tratamente sau un protocol de urmărire de lungă durată pentru evitarea sau diagnosticarea precoce a eventualelor recidive. Tratamentul citostatic nu face parte din rutina terapeutică a tumorilor vezicale, dar poate fi necesar în anumite situații. Boala este vindecabilă în majoritatea situațiilor.