Montarea / schimbarea sondei JJ (Cook)

Sonda JJ (Cook) sau stentul ureteral este un cateter construit din material special, flexibil și biocompatibil, pe bază de silicon, care se introduce la nivelul ureterului, între rinichi și vezica urinară.

Scopul utilizării acestui dispozitiv este de a menține liberă calea urinară, asigurând curgerea normală a fluxului urinar către vezică.

Stentul ureteral se montează la indicația medicului specialist, într-o multitudine de patologii, ca de exemplu: calcul ureteral obstructiv, stenoza ureterală, stenoza JUP, fibroză retroperitoneală, tumori pelvine, etc. În anumite situații se recomandă montarea unei sonde JJ după o intervenție endoscopică la nivelul ureterului sau pe perioada sarcinii.

Manevra se efectuează în sala de operații, sub anestezie, iar pacientul se externează în cursul aceleiași zile dacă nu există elemente care să impună prelungirea spitalizării.

Pacientul își poate relua activitatea obișnuită începând cu prima zi după intervenție dacă nu există ale stări patologice care să contraindice acest lucru.

Este extrem de important ca pacientul să revină la medic pentru extragerea sau schimbarea sondei la data anterior stabilită împreună cu acesta. Depășirea termenului stabilit poate avea consecințe deosebit de grave, mergând până la pierderea rinichiului respectiv.