Nefrolitotomia percutanată (NLP) mini perc

Tehnica nefrolitotomiei percutanate s-a impus ca o alternativă minim invazivă pentru tratamentul litiazei renale, a pietrelor la rinichi așa cum li se spune popular.

Avantajul major al acestei tehnici este dat de faptul că evita incizia de mari dimensiuni care este utilizată în chirurgia deschisă a calculilor rinichiului, reducând astfel rata complicațiilor, timpul de vindecare dar și agresiunea asupra pacientului.

Procedura este endoscopică, astfel că medicul are o vizibilitate excelentă în interiorul rinichiului, unde poate să fragmenteze calculul și apoi să îl extragă. Rata de succes este ridicată, în timp ce complicațiile sunt rare. Printre complicațiile tipice ale acestei intervenții se numără sângerarea și infecțiile.

Avantajul deosebit al acestei tehnici este că se pot aborda calculi ai rinichiului indiferent de dimensiune, utilizând o incizie la piele nu mai mare de 1 – 2 cm. Prin comparație, chirurgia deschisă folosește incizii în jur de 20 cm pentru a obține același rezultat.

Tehnica mini perc respectă acest principiu, pe care îl rafinează suplimentar prin utilizarea unor instrumente de dimensiuni mai mici, astfel că folosește o incizie mai mică, crescând astfel siguranța tehnicii.

Se regăsesc aici foarte bine principiile keyhole surgery (chirugie prin gaura cheii), un concept chirurgical de avangardă în care accentul este pus pe limitarea inciziei la piele la minimul necesar. Prin acest mic orificiu, chirurgul introduce în rinichi o sursă de lumină, o cameră video, un instrument pentru spart pietrele, toate acestea sub flux continuu de apă.

Tehnica NLP mini perc este un foarte bun exemplu de chirurgie intrarenală, împreună cu ureteroscopia flexibilă, două proceduri care pun la un loc cele mai avansate tehnologii medicale, o echipă înalt calificată dar și pasiune și dedicare, pentru a oferi pacientului cu litiază renală cele mai moderne tratamente disponibile la ora actuală în lume. Deși indicațiile celor două proceduri sunt similare, litiaza rinichiului, diferențele sunt date de dimensiunea calculului care poate fi tratat.